„Kukás vs. Bizniszmen” – MI LESZ EBBŐL A GYEREKBŐL???

„Kukás vs. Bizniszmen” – MI LESZ EBBŐL A GYEREKBŐL???

2015. május 18.

aftergrad-feature-667x443.jpgVan egy sokszor felemlegetett sztorink anyukámmal abból az időből, amikor az öcsém 3 éves volt. Akkoriban – érthető okokból - erősen érdekelt volt a legkülönfélébb autók, buszok, tehergépek, repülők és különböző matchbox méretű kütyük gyűjtésében; azt is mondhatnám, hogy jó fiú gyerek módjára ezek határozták meg a mindennapjait. Egyik nap miután hosszasan megfigyelte az ablakból a kinn szorgoskodó kukásautós személyzetet, odaszaladt édesanyámhoz és a következő pályaorientációs kijelentést tette: „ha nagy leszek, kukásautót fogok vezetni, apa mellettem fog ülni, Te, Anya és a Viki hátul fogtok kapaszkodni…jó?!” Egy mondattal elrendezte mindegyikünk jövőjét, persze mi dőltünk a nevetéstől, ahogy most is, akárhányszor eszünkbe jut. Azóta eltelt 15 év, és elérkeztünk a pályaválasztáshoz. Egyre inkább úgy látom, hogy a kukásautós lehetőség vesztett a varázsából az évek során, így hát valami egészen mást kéne kitalálni a boldoguláshoz.

Mi is a jelenlegi felállás?

Egy év van az érettségiig, van rengeteg elképzelés, jó nyelvtudás, egészséges önbizalom, rengeteg külső impulzus, minden nap valami áttörő új ötlet; anyunál pedig egyre több megbújó ősz hajszál. Visszagondolva a saját gimnazista időszakomra és az érettségi körüli felhajtásra pontosan tudom, hogy nem kis feladattal állunk szemben. Fiatal szemmel, - hacsak nincs valakinek világot rengető ezer éves elképzelése arról, hogy mi akar lenni - bizony óriási káosz tud eluralkodni a fejekben. Sokszor ez az oka a rosszul megválasztott pályának, az elhamarkodott döntéseknek; mondván „mindegy, majd lesz valahogy, csak ezen legyünk most túl.” Ez csak még nagyobb átláthatatlanságot tud okozni, úgyhogy inkább próbáljunk meg lehetőleg elébe menni a dolgoknak! Időben tájékozódni mindenről, unszolni azt a gyereket akár tizedszerre is, hogy kérdezzen meg mindent az iskolában, szerezzünk be minél több helyről infót. Érdemes olyan barátok, ismerősök tapasztalatait meghallgatni, akiknek már túl van a gyermeke a pályaválasztáson; a gyereknek pedig olyan ismerősöktől érdeklődni, akik már bejutottak valahova. Nyugodtan kérje ki a véleményüket, meséljék el, hogy milyen az adott helyen hallgatónak lenni, milyen a közösség, a tanárok, a tantárgyak; és ami nagyon fontos: minden esetben tájékozódjon, hogy a megszerezhető végzettséggel milyen állásokra tud jó eséllyel pályázni, vagy milyen szektorban lehet elhelyezkedni. Igazából már tényleg végtelen lehetőség áll rendelkezésre, itthon is és külföldön is. (A költségekről itt most nem ejtenék szót, az egy külön topik lehetne.)

Kedves pályát és önmagát kereső fiatal!

A következő tippekkel járulok eléd:

 1. Ne pánikolj! Tisztítsd ki a fejedben, hogy mire vágysz! A következő kérdéseket tedd fel magadnak és igyekezz megválaszolni azokat:
 • Van olyan tantárgy, amit könnyen sajátítok el, amit élvezek hallgatni, tanulni, ami iránt mindig is érdeklődtem, amiben jó vagyok? (Ha van, akkor erre kell „ráfeküdni”-> fakultáció, emelt szint stb. Te ezt jobban tudod, mint én. :-)
 • Van olyan szakma/foglalkozás, ami régóta tetszik, vagy ismerősöm, akinek tetszik a munkája? Ha igen, járj utána! Milyen végzettséggel lehet ott elhelyezkedni stb.
 1. Ötletelj! Vagy, ahogy a modern szakzsargon mondja „brainstormingolj”! Vegyél elő egy papírt vagy füzetet és írj le mindent, ami eszedbe jut a továbbtanulásról -> ötlet, félelem, előny, hátrány stb.
 2. Ne kapkodj! Jó előre tervezz meg mindent fejben, majd időben küldj el anyagokat, töltsd ki a szükséges űrlapokat, tedd le a vizsgáidat. Így te is nyugodtabb és összeszedettebb leszel.
 3. Kérj segítséget! Nem csak akkor, ha elakadtál, hanem még akár a keresgélés elején is. Menj el a nyílt napokra, hallgasd meg, hol mit tudnak neked nyújtani. Ne félj odamenni az oktatókhoz és feltenni a kérdéseidet. Ez a dolguk, segíteni fognak; és 10 percet tudnak várni a haverjaid, barátnőid is mielőtt elindultok a városba. Nézelődj az állásportálokon, nézd meg a hirdetéseket, a különböző pozíciókat -> milyen cégek, intézmények vannak; szörfölj kicsit a neten, nézz meg egy-két vállalati weboldalt. Amit ezzel mondani akarok, az az, hogy át kell érezd a súlyát: pár év múlva ez élesben megy! Ha most nem teszed meg a lépéseket, akkor le leszel maradva.
 4. Legyél kreatív! Egyre többen dolgoznak speciális területek, újdonságok szakértőjeként. Mit értek ezalatt? Érdekel egy adott terület, amit esetleg eddig hobbyként definiáltál? Kezdj el vele komolyabban foglalkozni: írj blogot, indíts fórumot – ne csak magyar, hanem külföldi oldalakon is – youtube csatornát, instagramot, pinterestet…használd a webet, hogy megismerjenek! A hónapokon, éveken át magadról, tudásodról, kutatásodról szóló netes tevékenység, hosszú távon pozitív alapja lehet egy sikeres kimenetelű állásinterjúnak, de megalapozhatod vele saját vállalkozásodat is.
 5. Pozícionálj! Időnként kérdezd meg magadtól:
 • Mit értem el eddig?
 • Mik a jelenlegi céljaim és mik azok, amiket hosszabb távon szeretnék megvalósítani? (Megjegyzés: Az álmodozás hasznos! Csináld! Sok rejtett lehetőség bukkan fel bennünk ilyenkor, csak céllá kell őket alakítani – ha tényleg akarod.)
 • Milyen eredményeimre vagyok büszke, miben lehettem volna jobb? Mit kell tennem azért, hogy jobb lehessek valamiben?
 • Milyen pozitív tulajdonságaim, készségeim, képességeim vannak, amelyekkel könnyebben juthatok előre; és melyek azok, ami hátráltathatnak?
 1. Legyenek pozitív példaképeid!

Ez rendkívül hasznos: nem csak gyerekkorban, felnőttként is. Legyen kire felnézni, valamilyen tulajdonsága, eredménye vagy bármi miatt, ami neked fontos. Hogy ez az apukád, az idióta unokabátyád, aki amúgy egy félzseni; egy focista, egy zöld aktivista, író, vagy hegymászó, teljesen mindegy! Így fejlődik az egyéni értékrendszered tovább és tovább, így (is) lehetnek újabb és újabb ötleteid, céljaid, utad, amin haladni akarsz.

 1. SOHA ne akarj valaki másnak megfelelni! Ez a Te életed, Te döntöd el, hogy orvos akarsz lenni vagy cipész. Mindig azt tartsd szem előtt, hogy téged mi érdekel igazán, mi tenne boldoggá! Akik szeretnek, azok mindennel együtt szeretnek és elfogadják a döntésedet. Ugyanakkor figyelj rá, hogy minden jól meghozott döntés alapja a kölcsönös kommunikáció. Vagyis lehetőleg ne essetek egymás nyakának a szülőkkel! ;-) Mindenki jót és segíteni akar, hozzátok meg közösen a jó döntést!

+1. HA EZ AZ UTOLSÓ ÉVED, NE UNATKOZZ! HASZNÁLD KI MINDEN PERCÉT: TANULJ, PIHENJ ÉS PERSZE SZÓRAKOZZ!!! EZ LESZ AZ EGYIK LEGJOBB ÉVED, AMIRE MINDIG EMLÉKEZNI FOGSZ!

 

Hajrá, Tiétek pálya!

 

„Ha a világ nem ad munkát, én adok munkát a világnak...”

(Kiscsillag – Mi mehet?  - Lovasi András) 

 

=aktivátor=

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivator.blog.hu/api/trackback/id/tr497470826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.