ÖN ISMERI ÖNT?

ÖN ISMERI ÖNT?

KI VAGYOK ÉN? - AVAGY A NAGY MAGUNKBA NÉZÉS

2015. május 19.

mirrormirror.jpg

Te hogyan mutatkoznál be önmagadnak? Mit tartanál fontosnak elmondani magadról? Mi az a tulajdonság, készség, képesség, ösztön, stb. ami igazán meghatároz téged, amivel nap mint nap azonosulsz és amire azt mondod: „igen, ez vagyok én!”? Mindenkinek szokott lenni néhány nagy elmélyedős gondolata, vagy csak pár perc maga elé meredős, bambulós pillanata, amikor elmélázik azon, vajon mi is az ő szerepe ezen a világon. Ti voltatok már így? Mész az utcán, iszod a kávét papírpohárból, be van dugva a füled és a kedvenc zenéd szól; vagy elkalandozol a metrón, esetleg sétálsz egy parkban és jön egy kellemes ihlet, ami hozza magával ezeket a néha egészen megfoghatatlan gondolatokat. „Vajon létezik olyan hogy sors? Ha igen, milyen szerepek, milyen epizódok jutnak nekem? Tudom irányítani? Ez vagy amaz vajon miért történt meg velem? Miért kerülök hasonló szituációkba? Tulajdonképpen hova tartok most? Mit akarok elérni az életben? Kinek vagyok fontos, és ki az számomra? Klassz lenne valami maradandót létrehozni, vagy világhírűnek lenni…vagy mégsem?!”

Az önismeret szerves része kéne, hogy legyen a mindennapjainknak, ha más nem azért, hogy ismerjük saját rezgéseinket, akcióinkat, reakcióinkat.

Hogy miért fontos ez? Többek között azért, hogy minél inkább tudjuk uralni a saját képességeinket, kifejezésmódunkat, a különböző életszituációinkat. Például: ha valaki tudja magáról, hogy nagyon lobbanékony természetű és ezt tudatosítja is magában, könnyen elkerülheti azokat a kínos pillanatokat, esetleg bocsánat kéréseket, amikkel mondjuk egy kollegája elé kéne álljon - mert egy kontrollálatlan pillanatban leüvöltötte a fejét valami bagatell hülyeség miatt a hétfő délutáni meetingen. Persze vannak olyan szituációk is, amelyekben ezek a sokszor rossznak, vagy nehezen emészthetőnek vélt tulajdonságok akár előnnyé is kovácsolhatók, ha jól bánunk velük. A fent említett lobbanékonyság még akár előnyhöz is juttathat egy tárgyalási pozícióban, bizonyos keretek között természetesen.  Ezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy ne minden rossznak vélt tulajdonság menjen a szemétbe, ahogy van. Ne írjuk le magunkat ilyen „apróságokért”! Változtassunk! Átkeretezés, újrahasznosítás, finomhangolás. Micsoda szavak! Ezekhez például jól jöhet egy coach segítsége.

Ahhoz, hogy harmonikusan éljünk magunkkal és jól alkalmazkodjunk a minket körülvevő külső hatásokhoz is, egyáltalán nem baj tehát, ha van egy egészségesnek mondható önképünk; fontos hogy ne becsüljük sem alá, sem pedig túl magunkat.

Miből gondolhatjuk, hogy baj van az önképünkkel?

Nos ez az, amit viszonylag nehéz meghatározni, hiszen mindannyian mások vagyunk. Azért támpontok mindig léteznek, vagy kis intő jelek, amikor azt gondolhatod, hogy „a fenébe…lehet, hogy valami nem stimmel velem!” Nem, nem arra gondolok, hogy valaki annyira kényszeresen önkontrollos, hogy tudatosul benne, ha elgurult a gyógyszere. Hanem egyszerű, életszerű, kézzel fogható dolgokra, például:

  • nem tudok jól kapcsolatot teremteni
  • mindig ugyanolyan „dinka” pasikat/csajokat fogok ki
  • kiközösítenek a munkahelyemen
  • önbizalom hiányom van, vagy félek önmagam lenni
  • félek, hogy mit szólnának mások, ha elmondanám a véleményemet valamiről
  • hosszú ideje már, hogy nem érzem jól magam a bőrömben

Mint már azt korábban is mondtam ezek csak támpontok és természetesen nem kell „szentírásként” tekinteni rájuk, de leginkább nem lehet egy-egy írott cikk vagy internetes bejegyzés alapján úgymond diagnosztizálni magunkat. Ugyanakkor tény, hogy ha úgy érezzük, valami nem klappol, érdemes a végére járni.

Számtalan önismereti kurzus, workshop, módszer áll már manapság rendelkezésünkre, melyek segítségével közelebb kerülhetünk a belső kérdéseink megválaszolásához, vagy akár oldhatjuk korábbi frusztrációinkat, keretezhetjük át az addig nehéznek tűnő akadályainkat.

Ilyenek lehetnek többek között: a coaching, az önismereti tréningek, a pszichodráma, vagy akár a családállítás. Egy jó szakember látni fogja, ha jó helyen jársz nála; de azt is megmondja, ha szerinte más jellegű segítségre, fejlesztésre van szükséged.

A jó önismeret közelebb hoz a belső önmagadhoz és a javadra válik! ;-)

 =aktivátor=

www.popcoaching.hu

 

Fotó: zsl.org

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivator.blog.hu/api/trackback/id/tr377473446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.