Gyúrjuk csak át ezt még egyszer!!!

Gyúrjuk csak át ezt még egyszer!!!

Coaching eszközök - GYURMA kicsit másképp

2015. június 08.

gyurmaemberek_pin.jpg

Szerencsére egyre többen érdeklődnek a coaching iránt, szeretnék megtudni mi is az pontosan, hogyan zajlik, vagy hogy mi történik egy ilyen foglalkozás alatt. Az ilyen kérdések feltárásában szeretnék segíteni, így most hoztam egy kis szeletet arról, hogy milyen eszközöket lehet/érdemes/szokás használni egy coachingban. A coaching folyamatban a coachnak szinte kizárólag a fantáziáján múlik, hogy milyen eszközökkel támogatja az előre haladásodat. Vagyis határ a csillagos ég, ahogy mondani szokás. Rengeteg féle táblázat, teszt, analízis, ábra és hasonló ínyencségek állnak rendelkezésünkre, hogy könnyebben eljuttassuk az ügyfelet a saját megoldásához, de szerencsére nem kell kizárólag a száraz, előre kinyomtatott papírokra hagyatkoznunk.

Sokszor hatalmasat lendít egy folyamaton, ha az ügyfélnek játékosan adagoljuk a kérdéseket; viccesen, kézzel foghatóbban igyekszünk vele kifejeztetni a gondolatait. Ilyenkor különféle játékokat játszunk, érzelem-kártyázunk, társasozunk, rajzolunk, legózunk, verset vagy levelet írunk és még gyurmázunk is, mint azt az ábra mutatja.

JÁTÉK = ÖNKIFEJEZÉS

Az életben mindenki máshogy működik, más eszközöket használ az önkifejezésre. Van akinek könnyen megy és van akinek nyögve nyelősen. Ezért kell a coachingban megtalálnunk azt az eszközt, ami az adott ügyfelünknél jól fog működni. Van aki szívesen rajzol le egy őt érintő problémát, van akinek az a jó, ha kreatív írással kiírja magából a gondolatokat; megint másnak pedig úgy megy jól az önkifejezés ha a két kezével formázza meg a szituációt, mintegy alakot adva a szavainak. Gondolj csak bele, mennyivel könnyebben megy sokszor a munka ha zenét hallgatsz, vagy mennyire jó napod szokott lenni egy végigtáncolt este után!

A kreatívabb énünk - ha engedjük előbújni - óriási segítségünkre lehet egy adott feladat megoldásában, egy kérdés megválaszolásában. Ezért vesszük elő egy-egy coaching alkalmával pl. a gyurma készletet és olyan alkotói feladatot adunk az ügyfélnek, amin keresztül később sokkal választékosabban, könnyebben tudja kifejezni magát az adott témában.

Például megkérjük, hogy az elé tett gyurmából jelenítse meg mit jelent számára a boldogság. Elkezd dolgozni, játszik, kikapcsolódik, gondolkozik, fókuszál. Ha ez kész, közösen megnézzük a "mű" jelentéstartalmát, kérdezünk, válaszokat kapunk, haladunk tovább.

Bármilyen "installáció" is készüljön el a végére, garantált az alkotói élmény, erősebben kerülnek kifejezésre az érzelmek és maradandó képek, emlékek lesznek az ügyfél fejében arról, hogy mit is gondolt, milyen irányba indult el a témájában.

gyurma_coaching_eszkoz.png

Az érzés, hogy a gondolataidat nem csak a szavak megválogatásával, hanem színek, formák különböző variációival is tudod érzékeltetni, sokszor jóval többet nyom a latba, mintha hosszasan magyaráznál valamiről több perspektívából megközelítve.

Úgyhogy játékra fel, jöhet a coaching, aztán már jöhet bármi!

 

=aktivátor=

www.popcoaching.hu

 

Fotó: Pinterest & Aktivátor

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivator.blog.hu/api/trackback/id/tr497526680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.