PÁNIK GOMB (1.rész)

PÁNIK GOMB (1.rész)

2015. szeptember 05.

panic-button.jpg

Sok minden összejött egyszerre. Nem bírjuk a tempót. Vagy egyszerűen csak aggódunk valamiért:

„-mit fog szólni a főnök, ha meglátja a számokat?”

„-remélem nem cikizik többé a kisfiamat az osztálytársai!”

„-mi lesz most velem, elvesztettem a munkámat…?”

„-mégis mi a frászból költözünk mi nagyobb lakásba?”

„-hogy fogom kifizetni a szüleim gondozását?”

„-vajon beindul időben a vállalkozásom, meg tudok ebből élni?”

„-csak még ezt az e-mailt befejezem és…jóég, a sütemény!”

„már elmúltam 30, de se kutyám, se macskám…nem kellek én senkinek!”

Nap mint nap ilyen mondatok visszhangoznak a fejünkben, miközben ezer felé szakadunk, hogy bizonyítsuk: minket bizony kemény fából faragtak. Na de mégis mennyire?

Veszélyes zóna. Önmegsemmisítés…3..2..1

 „És különben is mi a franc ez a gombóc a torkomban, mintha sem levegőhöz jutni, sem nyelni nem hagyna…Úristen! Tuti valami szörnyű fog velem történni, mint a Doktor Houseban…nem kapok levegőt, összeomlik a tüdőm, itt nyúvadok ki!” A következő kép, hogy valahogy feltéptük a bejárati ajtót, vagy az ablakot, hogy levegőt kapjunk; vagy, hogy jéghideg víz csobog a fejünkre. Hogy hogyan kerültünk oda? Arra sokszor nem is emlékszünk. Ha nem volt velünk senki és magunktól sikerül megnyugodjunk, továbbra is meg vagyunk róla győződve, hogy minimum részleges szívleállásunk volt, de az is lehet, hogy már csak a másik oldalról kémleljük a testünket. Ha mégis társaságban „adtuk elő magunkat”, akkor szinte biztos, hogy a többiek halálra rémültek a rögtönzött kis műsorunktól, talán még orvost is hívtak hozzánk. Utóbbi esetben viszonylag hamar jön a diagnózis: nincs semmi szervi bajunk, „CSAK” volt egy PÁNIKROHAMUNK.

hiperventilaton.jpg

Most meg mit pánikolsz?

„- Nekem pánikrohamom? Most hülyéskedsz? Nem ijedek meg mindenféle hülyeségtől.

-Aha, nem persze…azt nem is mondtam. De jól látom, hogy nyomaszt valami mostanában? Van valami gond, amiről nem tudsz kivel beszélni?

-Hát gondok mindig vannak…”

A magunkkal, vagy egy ismerősünkkel folytatott dialógus egy részlete.

És akkor rá kell jönnünk: a testünk elutasítja a stresszt. Visszadobja a negatív ingereket, mert torkig van a hülyeségeinkkel. Védekező mechanizmusba kapcsol, amivel persze jól megrémiszt bennünket. A tünetek a legkülönbözőbbek: heves szívdobogás, mellkas szorítás, légszomj, hirtelen zsibbadás, szédülés…és méghosszasan sorolhatnám, de már biztosan ráismertél, ha veled is megtörtént.

woman-experiencing-chest-pain.jpg

Houston…baj van…vétel!

Alapszabály: semmit ne vegyünk félvállról! Ha ilyesmi tapasztalunk magunkon, feltétlenül keressük fel a háziorvosunkat, aki szükség esetén elirányít bennünket egy szakemberhez, aki segít megküzdeni újdonsült démonjainkkal.

Tipp: Az elfojtás megbénít és megbetegít. Bármi is nyomja a lelkünket, igyekezzünk túladni rajta, mégpedig úgy, hogy elmondjuk valakinek. Legyen az egy családtag, vagy pszichológus szakember. Beszéljünk a problémáinkról, a nehézségeinkről, a hibáinkról!

Coaching eszköz: Ugyan a pánikrohamok kezelése nem a coach hatáskörébe tartozik, kiegészítő segítségként viszont végig kísérheti a javulási folyamatot.

woman_diary.jpg

„PÁNIK-NAPLÓ”. Megelőzésre és megkönnyebbülésre is nagyszerűen használható. Írd ki magadból a gondjaidat! Javasolj magadnak lehetséges megoldásokat is! Ha tanácstalan vagy, gondolj egy korábban már megélt nehezebb időszakra. Azon hogyan tetted túl magad? Hogyan tudnád az akkor tanultakat esetleg most is hasznosítani? Így sem megy? Képzeld magad egy szeretted helyébe és írj magadról az ő nevében! Vajon ő milyennek lát téged? Mit érzékel a veled történtekből? Ő hogyan segítene magán, ha a helyedben lenne?

 woman-calm-in-the-sunshine.jpg

A cikk hamarosan folytatódik az AKTIVÁTORON.

 

=aktivátor=

www.popcoaching.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivator.blog.hu/api/trackback/id/tr577761728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.