Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben

Így segíthetsz valakinek az újrakezdésben

Írta: aktivátor
2015. október 30.

huffington_post_singlemom.jpg

Valakinek, akinek nem jó kedvében van szüksége „újratervezésre”. Mindegy is, hogy miért; hiszen ahány ember, annyi történet, annyi valóság. Egyedül maradt nők és férfiak, anyák és apák, családtagok, barátok. Tudom, ezek azok a dolgok, amelyekről kevesen szeretnek őszintén beszélni, annál többen tudnak azonban róluk jólesően csámcsogni és az érintettek háta mögött pletykálni.

A következő néhány tipp értelemszerűen nem hoz megoldást minden gondra, bajra, és az is igaz, hogy semmi nincs kőbe vésve. Inkább csak egy-két támpont, ami mentén elindulhatsz, ha tényleg megértően, támogatással szeretnél segíteni.

 • Állítsd le a pletykákat a közös környezetetekben és Te se mesélj el semmit róla, az engedélye nélkül senkinek. Egy nehéz időszakban a bizalom felbecsülhetetlen érték.
 • Biztosítsd arról, hogy rád mindig számíthat! Legyél a támasza, de ne legyél útban! Hagyd, hogy saját maga akarjon lépéseket tenni az új dolgok, a változás felé: kapkodással nem lehet hosszú távra alapozni.
 • Beszéltesd a lehetséges terveiről, elképzeléseiről! Előbb-utóbb kénytelen lesz magának új jövőképet rajzolni. Segítsd ebben: ötleteljetek, vegyetek sorra minden lehetőséget és akadályt! Kezdetben a nehézségek, a sokk, a tagadás, az el nem fogadás miatt hajlamosak vagyunk mindent sötétnek látni és elzárni magunktól minden lehetséges megoldást. Idővel elkezd majd kitisztulni a kép és ismét képesek leszünk az új befogadására. Kitartás!
 • Tereld el a figyelmét a problémákról! Segíts neki levezetni a dühét, a fájdalmát azzal, hogy olyan programokat szerveztek, amelyekkel garantáltan lekötheti magát, akár csak arra a pár órára. Hidd el, amikor valaki rossz passzban van, a legkisebb odafigyelés, magára fordított idő is óriási feltöltődésnek számít!
 • Írj neki e-mailt, vagy hagyj neki néhány kedves sort egy cetlin, amit aztán odacsempészel az íróasztalára, vagy kiteszel a hűtőjére. Dicsérd a személyiségét, a számodra kedves tulajdonságait, tápláld az önbizalmát. Ez csak egy apró figyelmesség, de lehet, hogy neki éppen akkor mindennél többet jelent.

its-a-new-dawn-its-a-new-day-its-a-new-life-for-me-and-im-feeling-good-pinterest.png

 • Segíts neki, hogy át tudja keretezni a jelenlegi helyzetet! Lehet, hogy valami véget ért, de ezzel együtt egy úgy élet veheti kezdetét. Ezt pedig csak rajta áll, hogyan alakítja. Ha van hozzá kedve és ismersz más, hasonló cipőben járókat, esetleg ismertesd őket össze egymással. Lehet, hogy tapasztalatukkal hozzá tudnak járulni egymás előrelépéséhez.
 • Erősítsd meg minden meghozott döntésében! Most az a fontos, hogy minél magabiztosabban vegye kézbe az élete felett az irányítást. A rosszabbul sikerült döntéseket utólag még lehet korrigálni, de csak ülni a saját pocsolyánkban nem vezet sehova.
 • Vidd társaságba, ha ő is készen áll rá. Egyrészt szembe kell néznie a jelenlegi helyzetével, fel kell vállalja magát és minden lépését mindenki előtt. Másrészt pedig jó, ha olyanok veszik körül, akik ténylegesen támogatják, és saját magáért szeretik. A felületes és érdekbarátságok nyugodtan kimaradhatnak a szórásból.
 • Maradj háttérben, amikor az ex-szel találkozik (már ha ez a felállás)! A kapcsolatuk, házasságuk kizárólag kettejükre tartozik, nem kellenek eseményt befolyásoló mellékszereplők. Annak érdekében, hogy senki szemében ne válj barátból ellenséggé, tartsd távol magad a véleményezéstől és mindenféle pártoló tevékenységtől.
 • Fogadd el a következő választottját (ha aktuális lesz)! Ne minősíts, ne véleményezz; akivel nem kerek valami, az viszonylag hamar kiderül majd magától is. Hidd el, egy csalódás vagy mélypont után az ember hamar tanul a korábbi hibáiból és nem akarja halmozni őket.
 • Ne erőltesd rá magad! Vagyis, csak akkor ér valamit a segítséged, ha a másik fél szívesen fogadja. Azzal csak árthatsz a helyzeten, ha állandóan nyomasztod a felajánlkozásaiddal. Ha szüksége lesz rád, szólni fog: akkor kell ott lenned.

Légy türelemmel, ne aggodalmaskodj, sugározz nyugalmat és persze ne feledkezz meg magadról sem!

 

(Fotó: huffingtonpost.com & Pinterest )

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivator.blog.hu/api/trackback/id/tr48036558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.