Így is lehet jutalmazni a munkavállalókat - nem csak fizetésemeléssel

Így is lehet jutalmazni a munkavállalókat - nem csak fizetésemeléssel

2016. május 11.

dancing-employees-pan_11910.jpg

Sok munkahelyen okoz gondot a vezetők számára, hogy miként lehet jutalmazni a legjobban teljesítő munkavállalókat, ha egy fizetés emlelést a büdzsé éppen nem tesz lehetővé. Biztos többen találkoztatok már a jutalmazás egyéb formáival is, most azokat szedtem össze, amiket talán senki nem utasítana vissza fintorral az arcán.

# TOVÁBBKÉPZÉS, TANFOLYAM, TRÉNING

Ezekből is lehetőleg olyan, ami illik a dolgozó profiljába, képes általa fejlődni, jobban teljesíteni, esetleg a későbbiekben más területen is alkalmazni tudja a tanultakat. Az a jó, ha ilyen elképzelés esetén mindenképp konzultálunk a munkavállalóval, vagy akár szabad választási lehetőséget adunk számára, így semmiképp nem terhernek, hanem plusznak fogja megélni a lehetőséget.

# JOBB MUNKAKÖRNYEZET, HOME OFFICE

Fel lehet ajánlani a munkavállalónak egy kis "gardróbfrissítés" mintájára történő munka állomás frissítést. Ki lehet cserélni a munkaeszközeit, lehet neki vásárolni gerinckímélő ülőalkalmatosságot, ki lehet neki alakítani egy saját sarkot, ha eddig többekkel osztozott egy asztalon. Meg lehet vele egyezni az otthon végzett munkáról is: hiszen lehet, hogy nagy segítség lenne neki ha péntekenként, vagy hétfőnként otthonról dolgozhatna, miközben elintézhetné a családi, magánéleti ügyeit is.

# SPORT HOZZÁJÁRULÁS

Ma már léteznek kimondottan a cégeknek összeállított sport csomagok, amelyeket fizetéskiegészítésként, egyéb juttatásként vásárolhatnak meg a munkáltatók. Ezek jellemzően nagyon sok helyen, hosszú ideig, a legváltozatosabb sport típusokra is felhasználhatóak. Az is pozitív hozzájárulás lehet a dolgozók felé ha például munkaidőben biztosítanak számukra 1-1,5 óra sportolási lehetőséget. Hiszen jobban megy a munka, ha felfrissülten, átmozgatva tudunk koncentrálni a feladatainkra!

implementing-lms-consider-incentives.jpg

# CÉGES RÉSZVÉNYEK, RÉSZESEDÉS

Főleg multinacionális vállalatoknál bevált szokás, hogy adott ideje fennálló munkaviszony esetén céges részvényt biztosítanak a munkavállalók számára. Kisebb cégek esetében akár tulajdonosi részesedés előfordulhat, ha hosszútávra terveznek valakivel.

# PLUSZ SZABADSÁG

A munkaváltató jogkörébe az is beletartozik, hogy az eredetileg jogszabály szerint kiosztott szabadságok számán pozitív irányba változtasson. Vagyis időszakosan, vagy egyben is adhat a munkavállalónak fizetett szabadságot. Ez pedig nem jön rosszul, ha valaki netalán hoszzabb utazást tervezgetne.

# KÖZÖS UTAZÁS

Nem csak jutalmazásra, hanem ahhoz kapcsolódóan motiválásra és csapatépítésre is nagyszerűen alkalmazható "trükk" a céges utak biztosítása. A vezetőség kitűzhet például egy negyedéves célt adott sales csapatnak azzal a feltétellel, hogy ha elérik a tervezett számokat, bevételt stb; akkor a cég biztosít egy csoportos utazást a dolgozók számára. Lehet ez egy síelés, egy európai városnéző túra, vagy egy egzotikus út. Az ilyen lehetőségek ösztönöznek, összekovácsolnak és növelik a munkavállaló lojalitását a cég irányába.

 Ti melyiket választanátok? Milyen egyéb jutalmazásban volt már részetek? Írjátok meg kommentben!

(Fotók: inc.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://aktivator.blog.hu/api/trackback/id/tr598708134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.